sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Talousrakennus...

Pitkän pohdinnan jälkeen alkoi sitten ulkorakennuksen ehostus osa 1. mennä viikolla. Alkutouhut oli enemmän miettimistä kun vastaava vasarankäyttäjä oli sairiksella niin ei voinut kauheesti repiä.  Koska varastoituna on aika paljon tavaraa, joita ei voi taivasalle heittää remontin ajaksi, on remppa toteutettava useassa eri osassa. Aloitimme helpoimmasta päästä eli ns. tallipuolelta, se osa joka on lähempänä sisäänajo porttia ja tulee toimimaan varasto/nikkaritila/prätkätallina. Tilahan oli maavarainen, eristämätön yksinkertaisella ulkovuorauksella oleva vanhan liiterin jatke. Koska ns. ulkokuori on ok kunnossa, päätin tehdä hommat sisältäpäin ulos. Ensiksi koko mörskä tyhjäksi, pois maatunutta puuta, muhaa, roinaa ja roskaa. Sen jälkeen sisään 5 kpl pohjaniskaa; 100x100 painekyllästettyä. Näiden päälle 50x100 lattiakoolaukset 40 cm jaolla. Tervapaperi "lokeroihin, sisään 50 mm kivivillaa. Päälle mökkilautalattia, 28x95 pontattu. Koska kyseessä on tallin lattia, kiinnitin sen hiukan epäortodoksisesti päältä ruuvaten 4x45 hobauruuveilla enkä pontista, niin kuin lattia sisätiloihin tulisi tehdä. Voihan noi ruuvin reiät sitten vaikka kitata jos sattuu liiaksi silmään.
Tämän jälkeen tutkittiin seinät, ja todettiin että niissä oleva tuulisuojalevyn virkaa toimittavat kovalevyt ulkovuorauksen alla olivat ok kunnossa, joten eikun 100 mm kivivillaa seiniin, päälle taas tervapaperi hörynsuluksi ja pintaan 15x120 paneli, bauhaussin talouslaatua 0,69 erkkii metri eli varsin kohtuu hintaista. Näin siis ulkoseinä. Päätyseinähän oli käytännössä pelkästään olemassa oleva liukuovisysteemi, joka kyllä päästää niin valon kuin ilman kivasti sisään. Totesimme että emme tarvitse 3 metriä leveää oviaukkoa tähän tilaan, koska autoa sinne ei kuiteskaan koskaan tule mahtumaan, joten tein uuden ulkoseinän puolesta välistä eli 180 cm. 60 cm jaolla kakkosneloset pystyyn, ulkopintaan tuulensuojalevy, sisään taas 100 mm villat, tervapaperi ja sisäseinä panelia. Seuraavaksi olisi sitten tarkoitus irrottaa liukuovi, ja hyödyntää sen ulkopinta joka on samaa materiaalia kun muukin ulkovuoraus. Siitä saataneen myös itse ovi touhuttua, pientä modifiointia ni pitäs tulla hyvä. Onhan runko kuitenkin vahvasti tehty, joten ei pitäs tuottaa ongelmia. No, se nähdään sitten!
Iltapäivällä kävi Tanja ja Kari kaffeella, Kari lupas fixata ajoluiskan alumiinista! Ihan hyvä juttu, koska pisen rakentaminen ei oikein olis napannut, varsinkin kun siitä olisi tullut kiinteä, jolloin talvihuolto taas hankaloituisi. Nyt alu-luiskan saa talveksi pois lumitöiden tieltä, ja saadaan rakennuksen seinä pidettyä siistinä helpommin.
Tässä kohtaa saattaa joku lukija miettiä, että miksi ihmeessä seinät ja lattia eristettiin? No juju onkin siinä, että kun sitten talvella tekee mieli puuhastella jotain pientä, voi mennä talliin ja laittaa tilapäisen lämmön päälle ilman että harakat alkaa hikoilla. Lisäksi jo pelkkä tieto siitä, että tila on kuiva, lämmittää mieltä. Kiinteää lämmitystä talliin ei tule, mutta tulevasta saunasta ja kodinhoitotilasta tulee kuitenkin "vuotamaan" pikkasen lämpöä talliinkin, ja jos vaikka joskus tekisi mieli laittaa lämmitystä, ei tarvitse heti alkaa eristystöihin...
Valokuvia ei tieteskään otettu ;( mutta heti seuraavan valoisan päivän yhteydessä pitänee ottaa muutama dokumentiksi. Nyt myssyn alla mietintää loppuosan suhteen, tehdäänkö tuleva kodinhoitohuone ja pukuhuone samalla kaavalla, mutta se ratkeaa kun pääsen purkaamaan saunan lattiaa, jotta nähdään voidaanko hyödyntää kuinka paljon olemassa olevia rakenteita...